Imreczeho výpoveď proti Brhelovcom musela ich obhajcov potešiť (5. deň)

Bývalý šéf daniarov zopakoval, že mu oligarcha dorovnával plat. O cene IT zákaziek či utajených nákupoch hovorí to isté, čo obžalovaná partia.

Dlho očakávaná výpoveď bývalého prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho v kľúčovej časti úplatkárskej aféry Mýtnik bola prekvapujúca.

V utorok na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici síce potvrdil provízie pri obstarávaní informačných systémov, ale mnohé iné jeho vyjadrenia sú skôr v prospech šestice obžalovaných. Prekvapujúce bolo aj to, že niekdajšieho ministra financií a súčasného guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra nepriamo vykreslil ako výpalníka.

Imrecze je kľúčovým spolupracujúcim svedkom špeciálnej prokuratúry proti vplyvným oligarchom z éry Smeru. Teraz na súde vypovedá proti Jozefovi Brhelovi staršiemu, jeho synovi Jozefovi a ďalším štyrom obžalovaným.

Výsluch bývalého šéfa daniarov trval vyše šesť hodín. Bolo zrejmé, že keď odpovedal na otázky prokurátora, obhajcov i súdu, vážil slová. Niekoľkokrát sa nakrátko odmlčal, aby sa rozpamätal alebo odpoveď premyslel. V utorok podvečer už pôsobil vyčerpane. Pokračovať sa bude v stredu otázkami ďalších obhajcov.

Najneskôr vo štvrtok začne vypovedať podnikateľ s informačno-komunikačnými technológiami Michal Suchoba, ktorého firma Allexis získala utajené zákazky na kontrolné a analytické informačné systémy pre finančnú správu. Úspešne fungujú dodnes. Aj Suchoba je spolupracujúci svedok.

O utajení zákaziek

Obžaloba viní Brhela st. a bývalého riaditeľa sekcie informatiky finančnej správy Milana Gregu, že sa spolčili a nekonali ako dobrí hospodári, keď došlo k utajeným obstarávaniam informačných systémov od Allexis.

Grega však počas výpovede v októbri povedal, že Brhela st. videl prvýkrát na chodbe pred pojednávaním a nikdy s ním nekomunikoval.

Utajenie zákaziek bolo podľa prokuratúry protiprávne s cieľom vyhnúť sa verejnej súťaži. Finančná správa využila výnimku, podľa ktorej je možné citlivé zákazky zadať priamo. Môže ísť o nákup napríklad odpočúvacieho systému.

Imrecze si k tomu ako prezident finančnej správy vyžiadal stanovisko Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Vtedajší podpredseda a niekdajší vplyvný činovník Smeru Andrej Holák mu napísal, že utajený nákup analytických a kontrolných systémov na potieranie daňových podvodov je v poriadku.