Kočnerovi zaistili 5,4 milióna, nárok na vyplatenie ďalších 400-tisíc eur už stratil

  • Prokuratúra peniaze zaistila v súvislosti s vyšetrovaním vratiek DPH pri prevodoch hotelov na Donovaloch,
  • 5,4 milióna eur je suma, ktorú Marianovi Kočnerovi vyplatila firma Penta Funding na základe dvoch investičných zmeniek,
  • výplata mala slúžiť na splatenie bankových úverov, ktoré Kočner nesplatil, pretože je vo väzení,
  • prípad smeruje na Ústavný súd, kde Kočnerova obhajoba spochybňuje právnu úpravu trestu prepadnutia majetku – pýta sa, či je správna, keď postihuje aj legálne nadobudnutý majetok,
  • nároky z ďalších šiestich investičných zmeniek sú už premlčané, ďalšie dve sa premlčia o mesiac,
  • Kočner zmenky nenechal v banke, polícia ich doteraz nenašla,
  • nikto zmenky nepredložil na výplatu a nikto nežiada ani ich umorenie,
  • investičné zmenky sú Kočnerov pravdepodobne najväčší a najlikvidnejší majetok.

Špeciálna prokuratúra zaistila viacnásobne trestne stíhanému Marianovi Kočnerovi 5,4 milióna eur. Ide o peniaze, ktoré Kočnerovi vyplatila spoločnosť Penta Funding na základe splatných investičných zmeniek.

Kočner si ich kúpil v roku 2015 a splatné boli minulý rok. Prostriedky zo zmeniek mali slúžiť na splatenie dvoch úverov, ktoré si Kočner v minulosti vzal z Privatbanky, ktorá tiež patrí do investičnej skupiny Penta.

Pretože prokuratúra peniaze zaistila, k splateniu úverov nedošlo a banka sa bude musieť prihlásiť do prípadného konkurzu, ak bude Kočner v budúcnosti právoplatne odsúdený na trest prepadnutia majetku.

Kočner je od konca júna 2018 vo väzení. Najprv bol vo vyšetrovacej väzbe. Od januára 2021 je právoplatne odsúdený a odpykáva si 19-ročný trest za sfalšovanie zmeniek televízie Markíza.

Od októbra 2018 do mája 2021 bolo postupne splatných všetkých 24 investičných zmeniek Penta Funding v súhrnnej hodnote 11,7 milióna eur, ktoré si Kočner kúpil.

Nároky z viacerých z nich sa medzičasom už premlčali, čo znamená, že Penta ich nemusí vyplatiť ani v prípade, že by ich niekto predložil na výplatu.

Nové zaistenie majetku viedlo k tomu, že Kočner sa obrátil na Ústavný súd. Jeho obhajca tvrdí, že právna úprava trestu prepadnutia majetku je nespravodlivá a nie je v súlade s európskou smernicou o konfiškácii majetku.

Ústavný súd posudzuje ústavnosť trestu prepadnutia majetku už v inom prípade.

O zaistení dvoch zmeniek informovali ako prvé Aktuality.sk.

Je to fér, ak išlo o legálne peniaze? pýta sa obhajca

Prokuratúra zaistila 5,4 milióna eur zo zmeniek ešte vlani v decembri. Teraz proti tomu Kočner podal ústavnú sťažnosť.