Našli sa ďalšie Duckého zmenky. Za jednu možno nakoniec zaplatíme

Slovenské súdy po rokoch opäť začnú riešiť otázku, či má Slovenský plynárenský priemysel (SPP) zaplatiť milióny eur za zmenky, ktoré v roku 1998 vystavil v mene štátneho podniku jeho vtedajší riaditeľ Ján Ducký. Aj keď je pravdepodobné, že to bol podvod.

Ešte v roku 2015 Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu rozhodol, že jednu z Duckého zmeniek na 400 miliónov českých korún treba zaplatiť. Slovenskí sudcovia sa sedem rokov nemajú k tomu, aby toto rozhodnutie akceptovali a prikázali SPP platiť.

Situáciu navyše komplikovalo, že nebolo známe, kde sa táto zmenka nachádza a či medzičasom nebola zničená. Pri zmenke je jej fyzická papierová podoba kľúčová, bez nej súd nerozhodne o jej vyplatení.

Teraz sa to zmenilo. Nielenže sa našla Duckého zmenka, o ktorej sa zmieňuje rozsudok štrasburského súdu z roku 2015. Ale spolu s ňou sa objavila aj druhá  - na ďalších 400 miliónov českých korún. O nej sa doteraz verejne nevedelo.

V Českej republike, kde sa teraz obe zmenky nachádzajú, vznikla v uplynulých týždňoch dohoda o ich vymáhaní a rozdelení peňazí, ak by ich SPP zaplatil.

Riaditeľ odboru korporátnej komunikácie SPP Ondrej Šebesta reagoval, že „Duckého zmenky boli všetky podvodne vydané a všetky sú neplatné bez výnimky“.

Neukončené ani hroziace súdne spory o ich vyplatenie bližšie nekomentoval. Iba uviedol, že firma podniká kroky na ochranu svojich záujmov.