Privatizácia letiska má miliónovú dohru. Štát zle označil platbu

Zrušená privatizácia bratislavského letiska M. R. Štefánika doznieva aj po šestnástich rokoch. Slovensko má zaplatiť niekoľko miliónov eur firme BTS Holding, ktorá v roku 2006 uspela v medzinárodnej súťaži o letisko s najvyššou ponukou. Vyplýva to z rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) z 30. júna tohto roka.

Prípad súvisí s vrátením 1,8 miliardy korún, teda prvej časti kúpnej ceny za dve tretiny akcií letiska. Keď v roku 2006 vtedajší Fond národného majetku (FNM) peniaze vracal, prevod bližšie neoznačil a nesprávne vyúčtoval úroky.

V dôsledku toho sa dostal do omeškania s vrátením malej časti z prvej tranže kúpnej ceny. Celkový dlh Slovenska medzičasom mohol vyrásť na viac ako 5,5 milióna eur.

💡
Tento článok je dostupný aj predplatiteľom trend.sk.

Urovnajú to mimo súdu?

V minulosti sa firma BTS Holding pokúšala peniaze exekvovať, ale na slovenských súdoch nepochodila. Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že tým došlo k porušeniu jej práva na nerušené nakladanie s vlastným majetkom.

Vláda a BTS Holding dostali od súdu polročnú lehotu, aby sa dohodli na prípadnom peňažnom vyrovnaní. Inak o ňom rozhodne samotný súd.